financieel helder

Geld vrijmaken uit uw woning?

 overwaardehypotheek 

De overwaarde van uw huis benutten. Hoe werkt dat? Heeft u een huis met overwaarde? En wilt u het geld dat nu in de stenen zit vrij maken om andere dingen van te doen? Dat kan! Zo kunt u bijvoorbeeld uw inkomen aanvullen, uw huis verbouwen of uw kinderen financieel ondersteunen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Wat de beste oplossing is, hangt natuurlijk afvan uw situatie en wensen.

We noemen in dit artikel een aantal mogelijkheden. In de praktijk is het verstandig om u hierover goed te laten adviseren. Weet daarom dat de hypotheekexpert van Financieel Helder hierin gespecialiseerd is. U kunt altijd een vrijblijvende afspraak maken om uw situatie te bekijken. 

Heeft u een lopende hypotheek?
Als er al een hypotheeklening loopt dan kunt u alleen een extra hypotheek krijgen bij de bank waar ook de eerste hypotheek loopt. Op papier is het wel mogelijk om een tweede hypotheek bij een andere bank te regelen, maar in de praktijk werkt geen enkele bank hieraan mee. Natuurlijk is het wel de moeite waard om te onderzoeken of u misschien de hele lening kunt oversluiten naar een andere bank omdat er inmiddels een betere rente en voorwaarden mogelijk zijn. De kans is immers groot dat de rente bij een andere bank op dit moment lager is dan bij uw huidige bank. Er zijn de laatste jaren veel nieuwe spelers bijgekomen, en de hypotheekrente staat op het moment laag.

Gaat u verbouwen?
Wilt u gaan verbouwen omdat u graag in uw eigen woning wilt blijven wonen? Ook daarvoor kunt u een hypothecaire lening afsluiten. Omdat u de lening gebruikt voor een verbouwing is de rente aftrekbaar op de nieuwe hypotheek en valt dus in box 1. De voorwaarde is wel dat u daadwerkelijk gaat aflossen op de nieuwe lening. U kunt in dat geval dus alleen kiezen voor een annuïtaire of lineaire hypotheek. Omdat de rente aftrekbaar is, mag de bank meer uitlenen dan bij een lening die niet aftrekbaar is. De hoogte van de rente is afhankelijk van de waarde van de woning na verbouwing. Door de lage rente is het belastingvoordeel op dit moment vrij laag en soms zelfs nihil. Om die reden kunt u ook kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek.

Voorbeeld
De heer Smit heeft een woning met een WOZ waarde van € 350.000. Er zit geen hypotheek op zijn woning. Hij leent € 80.000 extra om zijn woning geschikt te maken om langer te kunnen blijven wonen. De rente van 2% over de lening bedraagt op jaarbasis € 1.600. Deze mag hij aftrekken van de inkomstenbelasting in box 1. Helaas wordt deze teniet gedaan door zijn WOZ forfait van € 2.625 (0.75% van € 350.000). Dat kan dus een reden zijn om te kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek.

Heeft u extra geld nodig voor andere doeleinden?
Wanneer u de nieuwe hypotheek niet gebruikt voor aankoop of verbetering van uw eigen woning, is de rente niet aftrekbaar. U bent daarom ook niet verplicht om af te lossen door middel van een annuïteiten of lineaire hypotheek. Een aflossingsvrije hypotheek is dus mogelijk. De lening valt in box 3, omdat u deze gebruikt voor consumptieve doeleinden. Dit betekent dat u de rente dus niet mag aftrekken van de inkomstenbelasting. Wel mag u de hypotheeklening in mindering brengen op uw vermogen in box 3. Hierdoor bespaart u mogelijk vermogensrendementsheffing.

welkom voor een persoonlijk gesprek

Goed luisteren naar uw wensen en een helder beeld krijgen van uw situatie. Dat doen we niet online, maar in een persoonlijk gesprek. We nemen de tijd om al uw wensen te inventariseren. Alleen zo komen we tot een advies op maat, dat past bij uw situatie. Zo maken we uw dromen waar.

onze heldere diensten

bekijk onze klantscores

financieel helder

We houden u graag up-to-date op financieel gebied. Da's helder. Volg onze socials voor het laatste nieuws.

nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van belangrijk nieuws over uw financiële situatie? Meld u aan, dan ontvangt u als eerste het laatste nieuws.

contact

De Roterij 40
4328 BA Burgh-Haamstede

0111 65 85 22 
06 28596146
info@financieelhelder.nl

financieel helder

We houden u graag up-to-date op financieel gebied. Da's helder. Volg onze socials voor het laatste nieuws.

downloads
nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van belangrijk nieuws over uw financiële situatie? Meld u aan, dan ontvangt u als eerste het laatste nieuws.

contact

De Roterij 40
4328 BA Burgh-Haamstede

0111 65 85 22 
06 28596146
info@financieelhelder.nl