Overwaarde van uw huis gebruiken voor een familiehypotheek

Wilt u extra geld lenen om uw kinderen financieel te ondersteunen? Dan kunt u de overwaarde van uw eigen woning gebruiken. U leent dan zelf een extra bedrag op uw woning. Het bedrag dat u ontvangt van de bank kunt u dan weer doorlenen aan uw kinderen. U richt dan uw eigen Familiebank op.

Wat is de Familiebank en hoe werkt het?
Als u uw kinderen wil helpen bij de aankoop van hun woning dan kunt u handig gebruik maken van de Familiebank. Dit levert u en uw kinderen interessante voordelen op. En het allerbelangrijkste misschien nog wel; u kunt uw kinderen ondersteunen bij de aankoop van hun (eerste) woning.

Geld uitlenen
U leent een bedrag uit aan uw kinderen. Zij gebruiken dit bedrag om een woning aan te kopen. De rente die zij betalen aan u is voor hen aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Net als de rente voor een normale hypotheek. Voorwaarde is wel dat ze ook daadwerkelijk de lening aan u aflossen binnen 30 jaar. Dat kan via een annuïtaire en lineaire hypotheekvorm.

Hoge rente rekenen
Het klinkt misschien vreemd, maar de truc is om een redelijke hoge rente aan uw kinderen te vragen. Zij mogen de rente immers aftrekken van de inkomstenbelasting en dat betekent dat de belastingdienst dus 'meebetaalt' aan de hypotheeklasten van uw kinderen. U ontvangt de rente echter netto op uw rekening, en dat is al snel veel meer dan u op een normale spaarrekening zou ontvangen. De hoge rente die u ontvangt kunt u vervolgens (voor een deel) weer terug schenken aan u kinderen. Op die manier maakt u optimaal gebruik van de mogelijkheden.

Eigen geld gebruiken of overwaarde gebruiken
Misschien heeft u onvoldoende eigen geld om uw kinderen te kunnen ondersteunen of wilt u niet uw eigen geld hiervoor gebruiken. Weet dan dat het mogelijk is om een deel van de overwaarde in uw eigen huis hiervoor te benutten.
Niet alle banken bieden deze mogelijkheid aan maar de hypotheekexperts van Moneywise kunnen u precies vertellen welke bank u de mogelijkheid geeft om geld te lenen in box 3. U leent dan een aflossingsvrij bedrag dat u kunt besteden zoals u wilt. Dit geld kunt u vervolgens uitlenen aan uw kinderen. Als u minder leent dan 50% van de waarde van uw woning gaat dat ook nog eens tegen de laagst mogelijke hypotheekrente.

Advies Familiebank
Laat u goed adviseren over de mogelijkheden van de Familiebank. Het idee is simpel maar zeker door de constructie in combinatie met de hypotheek van uw kinderen komt het toch heel precies. Onze hypotheekadviseur heeft ervaring hiermee en weten precies bij welke banken u terecht kunt voor een Familiehypotheek voor u en uw kinderen.

Meer informatie over de Familiehypotheek? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

 

"NIET VIA INTERNET, MAAR GEWOON EEN PERSOONLIJK GESPREK"